Frågor och svar

UTRUSTNING

Vad ska man tänka på när man ska installera ett akvarium?

Det finns några olika saker som kan vara bra att tänka på innan man får hem sitt akvarium t.e.x. vad vill du att akvariet ska stå på och kommer den möbel fixa tyngden från ett vattenfyllt akvarium? Det kan även vara en väldigt god idé att kolla om det finns eluttag nära där du planerar att placera ditt akvarium då bland annat belysning, luftpump och doppvärmare behöver el. Du bör även undvika direkt solljus mot ditt akvarium, dels kommer det göra att temperaturskillnader uppstår i akvariet men det kommer även främja tillväxten av alger otroligt mycket. Det kan även vara en fördel att inte placera ett akvarium där det är mycket aktivitet t.ex. vid en ytterdörr, då för mycket rörelse kan stressa dina fiskar.

Det kan även vara bra att dubbelkolla så akvariet inte kommer vara i vägen där det står, finns det någonstans bättre att placera det?  Dom som är otroligt känsliga för ljud vid sömn borde t.ex. inte ha ett akvarium i sovrummet, även om det går att få luftpumpar osv som är tystgående så vill det alltid komma lite ljud speciellt från vattnet som rör sig. Det kan också vara en god idé att planera inför vattenbyten så att det kan gå smidigt och lätt då det ändå ska göras några gånger. Att dubbelkolla sin försäkring kan också vara en god idé, vad händer om akvariet skulle spricka och allt vattnet flyger överallt, kommer försäkringen täcka det m.m.

Vilken pump ska jag använda?

Det rekommenderas ofta att ha en pump som kan ta minst 4 gånger akvarievolymen, dvs ett akvarium på 10 liter kräver en pump på 30 liter. Det kan även bero lite på vilka fiskar du har, ett lätt sätt att bedöma detta är att har du större fiskar som äter mer så kommer det även bli smutsigare i ditt akvarium och kan därför vara en bra idé att ha en lite kraftigare pump.

Vad ska jag ha för inredning i mitt akvarium?

Inredningen kan man anpassa efter vad man själv tycker är snyggt, några måsten däremot är ett bra bottenmaterial, några gömställen och tänk även på att minst en sida av akvariet måste vara insynsskyddat.

Några bra saker att ha i sitt akvarium kan vara t.ex. grottor så fisken kan gömma sig i, några stenar, syresten men även växter kan vara otroligt bra att ha – Tänk dock på att vissa växter kan vara giftiga för ditt akvarium! Så läs antingen på noga så du vet att växterna och fiskarna går ihop och annars kan du alltid gå in och scrolla bland våra fantastiska plastväxter, vi har otroligt många alternativ och du borde definitivt kunna hitta något som passar dig samtidigt som att alla växter på vår hemsida kommer gå ihop med dina fiskar då de är gjorda i plast som är säkert för både akvarium och fisk.

Hur stort akvarium ska jag köpa?

Hur stort akvarium du behöver kommer variera beroende på vilka och hur många fiskar du planerar att ha. Yta, djup och volym måste vara anpassas efter fiskarna, bland annat deras storlek, beteende och återigen hur många fiskar du vill ha.

Nanoakvarier är väldigt små akvarium, dessa är inte främst lämpade för fisk då de vill ha större yta att röra sig på, känner man sig sugen på att ha ett nanoakvarium hemma så tipsar vi om att istället kolla in alla coola räkor och snäckor som finns, som dessutom trivs suveränt i ett litet akvarium.
Det är även vanligt att man tror att ett litet akvarium är lättare att sköta än ett större akvarium, men det är egentligen tvärtom, har man ett lite större akvarium så är det inte lika känsligt för olika problem som kan uppstå, med det sagt så kan det självfallet alltid bli problem i ett akvarium men har du ett som är lite större så minskar du akvariets mottaglighet för problem.

Vilken belysning är bäst för akvarium?

Först är det till stor fördel att bestämma om man vill ha levande växter i sitt akvarium, då växter är otroligt kräsna med vilket ljus de får.

Väljer du att ha t.ex. plastväxter så minskar kraven otroligt mycket då fiskarna i sig inte har speciellt stora krav för belysningen.

Den belysning vi rekommenderar är definitivt LED-belysning, det är billigt, håller länge utan att behöva byta delar, ger ett otroligt levande ljus, ibland dimmbara samt att man kan få LED-belysning i olika färgspektrum vilket kan vara en fördel om man vill framhäva fiskens färger. LED är det vanligaste att lysa upp sitt akvarium med idag, medans det förr var mycket vanligare med t.ex. lysrör. Lysrör kan också vara ett bra alternativ då det bland annat kan främja tillväxten av alger men däremot sjunker deras effektivitet hela tiden och de bör därför bytas ut ungefär en gång varje år, även om de fortfarande lyser har de förlorat många av deras fördelar och därför anser vi att LED-belysningen är ett bättre alternativ.

Det kan även vara bra att tänka på vilken belysningstid du ger ditt akvarium, i regel är runt 8 timmar belysning lagom, efter detta börjar alger trivas riktigt bra och kommer därför främja tillväxten av alger. Viktigt att tänka på är också att du inte kan kompensera genom att ha dimmat ner ditt ljus och då anser att det kan vara i gång mycket längre utan även detta är en dålig idé då det bland annat främjar tillväxten av alger men även för att både växter och fiskar behöver en vilotid – ute i naturen är det aldrig ljust i så många timmar.

Tänk även på att om du har täckglas kan det vara en bra idé att hålla dom rena då det annars kan ta bort mycket av ljuset.

HÄLSA OCH FODER

Vilket foder ska jag mata mina fiskar med?

Även här spelar det stor roll vilken fisk du har, du är alltid välkommen att höra av dig till oss direkt för att kunna få bättre och mer specifika tips.

Min fisk är sjuk, vad gör jag?

Det är viktigt att hålla bra koll på ens fiskar så man i ett tidigt stadie märker om det är någon sjukdom eller liknande i sitt akvarium. Det är viktigt att försöka förhindra sjukdomar så gott det går och även behandla så fort som möjligt när man upptäckt sjukdom. Det kan vara en god idé att läsa på lite om olika sjukdomar, dels så du vet vad för behandlingar det finns men även för att du ska kunna se tidiga tecken på sjukdom. Se till att du vet hur smittor sprids samt vad du kan göra för att förhindra att det ska ske.

Hur gamla blir fiskar?

Det varierar beroende på art, men ungefär 5 års tid lever fisken i genomsnitt.

LEVERANS

Skickar ni fiskar via posten?

Det är i nuläget olagligt att skicka fiskar med post, det går därför bara att köpa våra fiskar i vår butik.

Det är lagligt att transportera fisken i dubbla plastpåsar som är fyllda med 1/3 vatten samt 2/3 väl syresatt luft eller syrgas. Viktigt att tänka på är att fiskarna kommer uppleva mindre stress om de får vara i ett mörkt utrymme under transport, kan därför vara en idé att ha med en låda eller liknande att kunna lägga ner påsarna med fiskar och sen ha ett lock över så det blir mörklagt.

Det går även att transportera fiskarna i en vattentank som har god syresättning till vattnet.

Både temperatur och syresättning ska vara anpassad efter de fiskar du har köpt och vid längre transporter kan det vara en bra idé att planera in ett vattenbyte för transport.

ÖVRIGT

Vilka fördelar finns det med att ha ett akvarium?

Förutom att akvarium kan bli en otrolig inredningsdetalj så kan det även ge en lugnande effekt på människor. Det är ett lätt sätt att känna att man kommer närmare naturen även när vi är inomhus, andra stora fördelar med fiskar är att dom är allergivänliga och jämfört med många andra djur så är dom lättskötta – Men se ändå till så att du har tid med dina fiskar, dom är lätta att sköta om men kräver ändå en del uppmärksamhet t.ex. vattenbyte, fodring, de vill gärna ha olika dekorationer i akvariet samt att akvariet inte ska vara för smutsigt.

År 2015 gjordes en studie där en forskare från National Marine Aquarium kom fram till att det är stressreducerande och rogivande att ha ett akvarium. Det sänker bland annat blodtryck och hjärtrytmen. Det kan även var fördelaktigt att ha ett akvarium med artrikedom då det kan påverka positivt på ens mående, däremot bör tilläggas att alla arter inte går ihop så se till att läsa på ordentligt om arterna innan du sätter dom i samma akvarium.

Många upplever även att deras sömnproblem har minskat efter att de har skaffat ett akvarium, dels så kan många uppleva det som rogivande att lyssna på ljudet från vatten. Genom att skapa en sömnrutin där du t.ex. sitter några minuter framför akvariet och kopplar av innan du går och lägger dig kan också minska sömnproblem.

Som en av de största punkterna så är akvarium ett lätt sätt att få lite tid ifrån alla skärmar och intryck som vi får under dagen via sociala medier, inte nog med att du faktiskt får lite tid från t.ex. mobilen så gör du även något bra för kroppen, du ger kroppen en stund att bara koppla av och finna ett lugn. Akvarieterapi har blivit ett otroligt välkänt begrepp inom forskningen och det finns flera studier som visar på att akvarium har en stark positiv förstärkning i människans liv.

Vilka är de vanligaste misstagen?

Det är viktigt att tänka på att inte lägga fiskarna direkt i ett nystartat akvarium, låt ditt akvarium stå i gång i några veckor (gärna ca. 3 veckor) så att det hinner bildas vitala filterbakterier i ditt akvarium annars kan dina fiskar dö på kort tid pga nitritförgiftning. Det kan vara en bra idé att köpa tester för nitrit så du med jämna mellanrum kan hålla koll på vilken nitritnivå det är i ditt akvarium.

Filtret rengörs för ofta och för grundligt, det kan vara bra att inte rengöra sitt filter för ofta för att minska känsligheten för bakterier hos fiskar. Med det sagt är det otroligt viktigt att ändå rengöra filtret så det inte blir för smutsigt. Det är samma sak med akvariet, självklart ska det rengöras men även detta kan ske för ofta och grundligt vilket inte är bra för hälsan hos dina fiskar, tänk även på att försöka minska förbrukningen av många olika kemikalier då detta också kan påverka fiskarna negativt. Lagom rengöring är det bästa för fiskarna, inte kliniskt rent!

Det är lätt att köpa för många fiskar till sitt akvarium, det är lätt att läsa på om olika arter och även hitta fakta om hur många fiskar av en specifik art man kan ha i ett visst akvarium. Även med maten är det lätt att det blir för mycket, fiskar är väldigt små djur och äter inte så mycket, det som i sin tur inte äts kommer istället ligga och ruttna i akvariet och försämra kvalitén av vattnet.

Det händer även att man köper hem massa fiskarter som sedan inte går ihop, de kan börja attackera varandra och det vill man såklart inte, det är viktigt att ha koll på vilka fiskar som går att ha tillsammans i akvariet för att undvika sådana situationer.

Överlag är vårt bästa tips att läsa på ordentligt om din nya hobby, vilka fiskar går ihop bra, vilket akvarium är det optimala för arten och självklart dekorera en massa! Du kan få ett otroligt häftigt akvarium genom att ha en del dekorationer och växter, som dessutom kommer göra dina fiskar glada.